Wijngaard Avendorp is een initiatief van Stichting Avendorp

Coronavirus, aanplant dag + inzaaien gras

Beste wijngenoten,


Het zijn turbulente tijden. Nederland staat in het teken van het coronavirus. Gezondheid is nu het allerbelangrijkst. Wij hopen dat je deze moeilijke periode goed doorkomt. De werkzaamheden rondom de wijngaard stoppen niet, echter hebben de genomen maatregelen ook invloed op ons. In deze nieuwsbrief willen jullie informeren over de wijziging van de aanplant dag en de huidige voortgang.

Coronavirus en de aanplant dag

Op 23 maart maakte het kabinet bekend dat alle vergunning- en meldplichtige evenementen tot 1 juni 2020 verboden zijn, ook met minder dan 100 mensen. Dit heeft ook gevolgen voor de aanplant dag. Wij hebben besloten om de gezamenlijke aanplant dag te annuleren. Uitsluitend de leden van de stichting zullen volgens de richtlijnen van het RIVM de aanplanting doen. Voor uw gezondheid, en voor die van andere, is dit de meest verantwoorde keuze. Uiteraard betreuren wij dit zeer en hopen jullie een geschikt alternatief te kunnen bieden.

Het weekend van 2 & 3 mei laten we vanuit je eigen huiskamer kennis maken met je wijnstok. Via een livestream is de aanplanting te volgen en ontvang je een foto van je eigen net aangeplante wijnstok. Drink er gerust een glaasje wijn bij. Wij willen je nogmaals nadrukkelijk verzoeken dit weekend niet de wijngaard te bezoeken. We hopen later in de zomer de opening van de wijngaard samen te kunnen vieren!

Grasmengsel

Ontkieming grasOp 26 maart zijn de grasbanen en kopakkers ingezaaid met een grasmengsel met witte weideklaver. Inmiddels laten de eerste groene grassprieten zich zien. Het mengsel bestaat uit 45% Engels raaigras, 45% veldbeemdgras en 10% witte weideklaver. Engels raaigras en veldbeemdgras vormen een dichte stevige zode. Hierdoor heeft onkruid minder kans en is de zode goed berijdbaar met een tractor. De witte weideklaver in de rijbaan levert extra stikstof op en is gunstig voor bijen. Na de aanplant houden we de bodem tussen de jonge wijnstokken onbegroeid zodat er geen water- en voedingsconcurrentie ontstaat tussen de begroeiing en de wijnstokken.  

Vragen?

Uiteraard houden wij je op de hoogte van alle ontwikkelingen via onze maandelijkse nieuwsbrief. Als je vragen hebt kun je ons mailen op info@avendorp.nl.

Met vriendelijke groet,  

Team Avendorp
Nick, Bas, Erik, Koen en Kai

Schaap Bram