Wijngaard Avendorp is een initiatief van Stichting Avendorp

Droge voeten

Beste wijngenoten,

Nu het zonnetje doorbreekt, kunnen we nog maar aan één ding denken: wijngaard Avendorp. De afgelopen winter hebben wij niet stilgezeten en op een aantal vlakken grote stappen gezet. De opleiding wijnbouw is gestart, het ontwerp van de wijngaard is geperfectioneerd en de grondbewerking is begonnen. In deze nieuwsbrief willen jullie informeren over huidige werkzaamheden en plannen.

Waterhuishouding

Omdat druiven niet van natte voeten houden is een goede drainage van de bodem van belang. Wortels groeien nooit dieper dan de grondwaterspiegel. Ondiepe wortels geven kwetsbare planten, een verminderde productie en kunnen afsterven. Diepe wortels vinden andere mineralen die in de eerste bodemlagen niet aanwezig zijn en spelen daarmee een belangrijke rol in de uiteindelijke smaak van de wijn. 

Een juist uitgevoerde grondbewerking speelt een belangrijke rol bij het instandhouden van een goede bodemstructuur. Deze week heeft drainagebedrijf Jimmink Kolhorn de eerste werkzaamheden uitgevoerd. Om iedere 4,4 meter zijn er over de hele breedte van het perceel drains aangelegd. De drainage werkzaamheden zijn inmiddels afgerond. In de aankomende week gaat Jimmink Kolhorn verder met frezen, spitten en kopeggen.

 

(Op deze plattegrond zijn de drains aangegeven met een stippellijn. De zwarte lijnen zijn de lijnen voor de ranken.

 

‘Met de deur Open’ Noordkop Centraal

Kai Zonneveld was zondag 15 maart te gast bij het programma ‘Met de deur Open’ op Noordkop Centraal. In gesprek met Jannie Mazereeuw vertelt hij uitgebreid over Wijngaard Avendorp. Het volledige audiofragment is hier terug te luisteren: https://www.noordkopcentraal.nl/pg-28464-7-86831/pagina/audio_archief.html

De eerste bijeenkomst: de aanplant dag

De aanplant dag staat gepland in het hemelvaart weekend. De dag staat in het teken van kennismaken, we blikken vooruit op komende jaren en uiteraard is er de mogelijkheid om jouw eigen wijnstok aan te planten. Omdat het aanplanten weersafhankelijk is, wordt de exacte datum halverwege mei bepaald.

Aanmelden voor deelname aan deze bijeenkomst is verplicht. Je ontvangt hiervoor uiterlijk 8 mei 2020 een uitnodiging per e-mail.

Vragen?

Uiteraard houden wij je graag op de hoogte van alle ontwikkelingen via onze maandelijkse nieuwsbrief. Als je vragen hebt kun je ons mailen op info@avendorp.nl.

Met vriendelijke groet,  

Team Avendorp

Nick, Bas, Erik, Koen en Kai