Schagen krijgt zijn eerste wijngaard

Dankzij een initiatief van Stichting Avendorp krijgt Schagen in het voorjaar van 2020 zijn eerst wijngaard. Wijngenoten kunnen voor 100 euro een wijnstok adopteren. ‘Het Schager Slot is oorspronkelijk bedoeld als Chateau!’

Het perceel is gelegen op terp Avendorp

Stichting Avendorp presenteerde een aantal weken geleden in de finale van Rake Draken voor het eerst hun plan om een wijngaard in Schagen aan te planten. De initiatiefnemers deden het publiek versteld staan. Een wijngaard in Schagen? Het is een verhaal van een groep wijnliefhebbers die op het idee kwam om een wijngaard aan te planten in Schagen. De omgeving van Schagen heeft alle elementen om een kwaliteitswijn te maken. Diverse wijngaarden in de omgeving winnen internationale prijzen voor hun wijnen en laten zien dat het kan. Het klimaat verandert of zoals ze in Amsterdam zeggen waar meerdere wijngaarden inmiddels gelegen zijn: het bourgogneklimaat trekt op naar het Noorden.

Adopteer

Het idee is om een kleinschalige wijngaard doormiddel van een soort crowdfunding te realiseren. Wijngenoten kunnen voor 100 euro een wijnstok adopteren en zijn daarmee voor een periode van vijf jaar eigenaar van hun wijnstok. Bij iedere geslaagde oogst ontvangt de wijngenoot een eigen fles wijn met zijn of haar naam erop. ‘Leuk om op je eigen verjaardag te schenken’, zegt Bas Westenenk terwijl hij ter inspiratie met zijn neus in een glas wijn hangt. Er worden vijfhonderd wijnstokken ter adoptie aangeboden. De rest van de wijn wordt verkocht in lokale restaurants en delicatessezaken. ‘Zo houden we het exclusief en is er ruimte voor echte liefhebbers’, vult Bas aan.

Druivenrassen

Het perceel is 0,5 hectare groot, daarmee is er ruimte voor zo’n 1500 wijnstokken. Er worden drie druivenrassen verbouwd. Het merendeel wordt het wittedruivenras Johanniter, een Regent een blauwe druif en een witte zoete druif de Gelber Muskateller. ‘Het wordt voor ons ook een soort proeftuin om te leren welke druivenrassen het beste gedijen op deze grond’, zegt Koen Zwaan. Een groot voordeel is dat Avendorp gelegen is op een terp. Druivenbomen houden namelijk niet van natte voeten.

Druif-aaidagen

‘Misschien stappen we er te naïef in’, zegt Kai Zonneveld, een van de initiatiefnemers. ‘De weergoden aanbidden en over druiven aaien zal onvoldoende zijn om dit project te laten slagen. We zullen daarom opleidingen volgen en professioneel begeleid worden – kennis die we willen overbrengen op onze wijngenoten’, vult hij aan. Mensen die een boom adopteren, helpen mee met onderhoudswerkzaamheden als snoeien, krenten en oogsten. De eerste bijeenkomst tussen de wijngenoten zal de aanplantdag zijn in het voorjaar van 2020 waarbij mensen hun eigen wijnstok in de grond kunnen zetten.

Petanquebaan

De wijngaard wordt beheerd door Stichting Avendorp, een initiatief van de Schagenezen Koen Zwaan, Bas Westenenk, Erik de Vries, Nick Zonneveld en Kai Zonneveld. ‘We vinden het geweldig dat iedereen zo enthousiast is – we hopen dat de wijngaard een publieke functie kan hebben waar mensen zich thuis voelen in de natuur’, zegt Erik. ‘Door samen te tuinieren en te werken aan een kwaliteitsproduct zien we de wijngaard als middel om een saamhorigheidsgevoel te creëren’, vult Nick aan. De net aangelegde petanquebaan staat symbool voor dit gemeenschapsgevoel.

Word wijngenoot

Heeft u groene vingers en engelengeduld? Word dan wijngenoot van Stichting Avendorp. De stokken moeten minimaal drie jaar groeien om goede druiven te geven. De eerste oogst wordt een enorme mijlpijl en daarbij kan een oogstfeest niet ontbreken. Naarmate de jaren vorderen, worden de druiven van steeds betere kwaliteit met meer smaak.