Onze druivenrassen

Wijngaard Avendorp werkt met 3 verschillende rassen

Johanniter
De druif van de Nederlandse witte wijn: de johanniter druif. Een hybride druivenras gekweekt in Duitsland door Dr.Johannes Zimmermann, waarnaar deze druif genoemd is. Als hoofd van het Frieburg Wine Institute heeft hij grote invloed gehad op de ontwikkeling van schimmel-resistente druivenrassen.

Johanniter is een kruising tussen Riesling en Seyve-Villard x Ruländer x Gutedel. In vergelijking tot de Riesling geeft deJohanniter meer opbrengst en hogere mostgewicht, maar de Johanniter kent een lagere mostzuurgraad dan de Riesling.  

Johanniter wordt vooral geteeld in Duitsland,Nederland, Polen en Zwitserland, maar ook in Scandinavië wordt het druivenras steeds vaker aangeplant.  

Met de Riesling als moederdruif zijn er duidelijke overeenkomsten in uiterlijk en smaak. De johanniter druif zorgt voor levendige fruitige wijnen met sterke zuren en aroma’s van meloen en grapefruit.De licht bittere citrustonen worden vaak gemaskeerd door de aanwezige restsuiker.
Regent
De druif voor rode wijn uit het noorden.  Dit duitse hybride druivenras is een kruising van witte Diana en Chambourcin. De regentdruiven leveren intense, bijna mediterrane wijnen.  

Dankzij de vroege rijping en een hoge resistentie tegen schimmels en wintervorst wordt hij vooral aangeplant op wijngaarden in de noordelijke wijnstreken. 

De wijnen van de regent druif zijn vol met aroma’s van kersen en zwarte bessen. Afhankelijk van de vinificatie kan van de Regent een bourgogne achtige wijn, rosé-wijn of een zeer volle tanninerijke rode wijn gemaakt worden. Rijping op hout kan worden toegepast.
Gelber Muskateller
Muscat Blanc ápetits grains. Dit druivenras komt oorspronkelijk uit Griekenland en is bekend onder veel synoniemen. In Oostenrijk en Duitsland is hij bekend onder de naam Gelber Muskateller. Onder die naam vind je hem ook op Wijngaard Avendorp. Gelber verwijst naar de kleur van de schil.

Gelber Muskateller kan gebruikt worden voor de vinificatie van witte wijnen met de typische nootmuskaat smaak. De fransen maken er vaak zoet of half zoete wijnen van. De oostenrijkers maken er vooral mineralige droge wijnen van.

Wanneer de bessen erg rijp zijn en een hoogsuikergehalte hebben, is het ras ook ideaal voor het maken van zoete wijnen. Daarnaast kan de gelber muskateller, als blendingpartner, andere rassen goed ondersteunen.