Voortgang avendorp

Ontdek hoe onze wijngaard langzaam vorm krijgt en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen.

May 2022
Aanleg bloementuin
Aanleg bloementuin

Met honderden kleurrijke bloemen, grassen en vasteplanten is de bloementuin aangelegd. Met grote dank aan All Plant uitHeerhugowaard die onze bloementuin gerealiseerd heeft.

February 2022
Wintersnoei jaar 2
Wintersnoei jaar 2

Het tweede groeiseizoen is achter de rug. De meeste scheuten zijn mooi gerijpt en geschikt als definitieve onderstam. Nu de stam is opgebouwd snoeien we hem terug net onder het binddraad en behouden we de bovenste 4 ogen.  

January 2022
Chateau op wielen
Chateau op wielen

Iedere wijngaard vereist een chateau. 

September 2021
Eerste proeverij
Eerste proeverij

Onze wijnkenner Bas verzorgde de eerste proeverij op de wijngaard. Met wijnen van Saalhof uit Wognum, Wijngaard Zwirs uit Heerhugowaard en Wijngaard de Koen uit Zuid-Schardwoude. In het bijzonder willen we restaurant STIEL bedanken voor de heerlijke bijpassende gerechtjes die zij hebben bereidt. 

September 2021
Opening wijngaard Avendorp
Opening wijngaard Avendorp

Het harde werk van de afgelopen twee jaar resulteerde in een schitterende opening van Wijngaard Avendorp. Meer dan 300 wijngenoten waren getuigen van de opening van de eerste wijngaard van Schagen. De enthousiaste reacties van de wijngenoten maakten onze zeer trots. 

June 2021
Sterke groei
Sterke groei

De wijnstokken groeien enorm hard. Aan het einde van de zomer zijn de scheuten afgetopt op 1,5 meter. 

April 2021
Trage start
Trage start

De lente van 2021 is koud en nat. Hierdoor loopt de natuur wat vertraging op. De knoppen lopen laat uit en groeien langzaam. 

November 2020
Wintersnoei jaar 1
Wintersnoei jaar 1

Het eerste groeiseizoen is achter de rug. Sinds de aanplanting van de wijnstokken is er direct een krachtige groei geweest. Inmiddels heeft de herfst de groene scheuten doen verhouten en de bladeren verkleurt.

September 2020
Aanplant windsingel
Aanplant windsingel

Om luwte te creëren planten we een windsingel aan de west- en zuidgrens van de wijngaard. Naast het tegenhouden van de wind willen we de windsingel ook laten functioneren als voedselhaag en een habitat vormen voor vogels en insecten. De eerste laagstam conference perenbomen geplant.

August 2020
Start plaatsen palen
Start plaatsen palen

We zijn gestart met het plaatsen van het geleidingssysteem van palen en binddraden. De eind- en tussenpalen zijn gemaakt van cortenstaal. Hierdoor krijgen de palen een mooie oranjebruine roestkleur en hebben ze een lange levensduur.

July 2020
Media aandacht
Media aandacht

Avendorp was overal in het nieuws, onder andere bij NHnieuws, 3FM en radio1.

June 2020
Start groei
Start groei

De scheuten schieten zo’n 10 tot 15 centimeter de lucht in en op meerdere planten ontwikkelt zich het eerste bloesem.

May 2020
Nieuwe inwoner
Nieuwe inwoner

Onze nestkast wordt voor het eerst bewoond door een vrouwelijke torenvalk. Torenvalken zijn natuurlijke de vijand van vooral muizen, woelratten, kleine vogels en insecten. Hopelijk voelt dit prachtige roofdier zich thuis en helpt zij eventuele wildschade aan jonge planten te voorkomen.

May 2020
Aanplanting
Aanplanting

In het weekend van 2 & 3 mei 2020 zijn ruim 1600 wijnstokken met liefde en plezier aangeplant.

April 2020
Ontkieming grasmengsel
Ontkieming grasmengsel

Op 26 maart zijn de grasbanen en kopakkers ingezaaid met een grasmengsel met witte weideklaver. Inmiddels laten de eerste groene grassprieten zich zien. Het mengsel bestaat uit 45% Engels raaigras, 45% veldbeemdgras en 10% witte weideklaver.

March 2020
Start met grondbewerking
Start met grondbewerking

De werkzaamheden omtrent bodembewerking zijn gestart. Jimmink Kolhorn verzorgd de drainage, het spitten en kopeggen.

December 2019
Ontwerp Wijngaard
Ontwerp Wijngaard

Het ontwerp van de wijngaard is bepaald. Er is gekozen voor drie wijnrassen: Johanniter, Regent en Gelber Muskateller. De wijnranken worden in een noordzuidelijke richting aangeplant. In het ontwerp is rekening gehouden voor onder meer de aanleg van een windsingel, wilde bloemen tuin en roofvogel kasten.

December 2019
Crowdfunding
Crowdfunding

Het project wordt door middel van crowdfunding gefinancierd. Wijngenoten kunnen voor €100 een wijnstok adopteren. Al meer dan 400 wijngenoten hebben dit inmiddels gedaan.

October 2019
Oprichting Stichting Avendorp
Oprichting Stichting Avendorp

In november 2019 is Stichting Avendorp opgericht met als doel de eerste wijngaard van Schagen te realiseren. Het is een initiatief van Bas Westenenk, Erik de Vries, Nick Zonneveld, Kai Zonneveld en Koen Zwaan.