shop

Over

Wijngaard Avendorp

"Wijngaard Avendorp is ontstaan uit een diepgeworteld verlangen naar het zuiden en heimwee voor het Mediterrane leven."

AVENDORP

Wijngaard Avendorp is een initiatief van vijf vrienden om op Hollandse zeeklei hun eigen wijn te maken van zelf geteelde druiven.

In 2019 is Stichting Avendorp opgericht door initiatiefnemers Erik, Koen, Bas, Nick en Kai. Stichting Avendorp is een sociale onderneming die het juiste wilt doen voor mens, milieu en de gemeenschap.

Wijngaard Avendorp had nooit gerealiseerd kunnen worden zonder de enthousiaste deelname van onze donateurs. Laat wijngaard Avendorp een inspiratie zijn voor nieuwe maatschappelijke projecten waar een duurzaam contact tussen aarde en mens voorop staat.

ONS TEAM

Nick Zonneveld

Kijken

Bas Westenenk

Proeven

Erik de Vries

Ruiken

Koen Zwaan

Doorslikken

Kai Zonneveld

Oordeel

Explore Our journal

Het tweede groeiseizoen is achter de rug. De meeste scheuten zijn mooi gerijpt en geschikt als definitieve onderstam. Nu de stam is opgebouwd snoeien we hem terug net onder het binddraad en behouden we de bovenste 4 ogen.

View details

Het eerste groeiseizoen is achter de rug. Sinds de aanplanting van de wijnstokken is er direct een krachtige groei geweest. Inmiddels heeft de herfst de groene scheuten doen verhouten en de bladeren verkleurt.

View details

De lente van 2021 is koud en nat. Hierdoor loopt de natuur wat vertraging op. De knoppen lopen laat uit en groeien langzaam.

View details

De wijnstokken groeien enorm hard. Aan het einde van de zomer zijn de scheuten afgetopt op 1,5 meter.

View details

De werkzaamheden omtrent bodembewerking zijn gestart. Jimmink Kolhorn verzorgd de drainage, het spitten en kopeggen.

View details

In november 2019 is Stichting Avendorp opgericht met als doel de eerste wijngaard van Schagen te realiseren. Het is een initiatief van Bas Westenenk, Erik de Vries, Nick Zonneveld, Kai Zonneveld en Koen Zwaan.

View details

We zijn gestart met het plaatsen van het geleidingssysteem van palen en binddraden. De eind- en tussenpalen zijn gemaakt van cortenstaal. Hierdoor krijgen de palen een mooie oranjebruine roestkleur en hebben ze een lange levensduur.

View details

De scheuten schieten zo’n 10 tot 15 centimeter de lucht in en op meerdere planten ontwikkelt zich het eerste bloesem.

View details

Het harde werk van de afgelopen twee jaar resulteerde in een schitterende opening van Wijngaard Avendorp. Meer dan 300 wijngenoten waren getuigen van de opening van de eerste wijngaard van Schagen. De enthousiaste reacties van de wijngenoten maakten onze zeer trots.

View details

Het ontwerp van de wijngaard is bepaald. Er is gekozen voor drie wijnrassen: Johanniter, Regent en Gelber Muskateller. De wijnranken worden in een noordzuidelijke richting aangeplant. In het ontwerp is rekening gehouden voor onder meer de aanleg van een windsingel, wilde bloemen tuin en roofvogel kasten.

View details

Avendorp was overal in het nieuws, onder andere bij NHnieuws, 3FM en radio1.

View details

Op 26 maart zijn de grasbanen en kopakkers ingezaaid met een grasmengsel met witte weideklaver. Inmiddels laten de eerste groene grassprieten zich zien. Het mengsel bestaat uit 45% Engels raaigras, 45% veldbeemdgras en 10% witte weideklaver.

View details

Onze nestkast wordt voor het eerst bewoond door een vrouwelijke torenvalk. Torenvalken zijn natuurlijke de vijand van vooral muizen, woelratten, kleine vogels en insecten. Hopelijk voelt dit prachtige roofdier zich thuis en helpt zij eventuele wildschade aan jonge planten te voorkomen.

View details

Onze wijnkenner Bas verzorgde de eerste proeverij op de wijngaard. Met wijnen van Saalhof uit Wognum, Wijngaard Zwirs uit Heerhugowaard en Wijngaard de Koen uit Zuid-Schardwoude. In het bijzonder willen we restaurant STIEL bedanken voor de heerlijke bijpassende gerechtjes die zij hebben bereidt.

View details

Iedere wijngaard vereist een chateau.

View details

Het project wordt door middel van crowdfunding gefinancierd. Wijngenoten kunnen voor €100 een wijnstok adopteren. Al meer dan 400 wijngenoten hebben dit inmiddels gedaan.

View details

Met honderden kleurrijke bloemen, grassen en vasteplanten is de bloementuin aangelegd. Met grote dank aan All Plant uitHeerhugowaard die onze bloementuin gerealiseerd heeft.

View details

In het weekend van 2 & 3 mei 2020 zijn ruim 1600 wijnstokken met liefde en plezier aangeplant.

View details

Om luwte te creëren planten we een windsingel aan de west- en zuidgrens van de wijngaard. Naast het tegenhouden van de wind willen we de windsingel ook laten functioneren als voedselhaag en een habitat vormen voor vogels en insecten. De eerste laagstam conference perenbomen geplant.

View details
vragen?